Osteoporotičke frakture kralježka

Osteoporoza najčešče zahvača žene nakon menopavze a istotako i oba spola u starosti iznad 70 godina. Slaba polovica svih osteoporotičkih fraktura odpada na kralježnicu, najčešče prsnolumbalni prelaz, zatim prsnu kralježnicu a najređe lumbalnu kralježnicu.

Bolesnici se žale na jaku mehaničku bol iznad slomljenog kralježka koja nastupa spontano ili nakon trivialnog pokreta. U nekih slučajeva bol se uopšte ne javlja pa se može kao prvi simptom pojaviti deformacija kralježnice (najčešče nagnuče naprijed).

U svrhu uklanjanja boli i prevenciju deformiteta lom kralježka se stabilizira sa koštanim cementom. Radi se o minimalno invazivnom zahvatu – vertebroplastiki, kojim se injicira koštani cement u tijelo kralježka. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, ambulantno. Veči zahvat je kifoplastika, koju se upotrebljava kad je potrebno uspostaviti prefrakturno visinu tijela kralježka. Zahvat se radi u opštoj anesteziji pomoču balona, kojim se dignu stjene slomljenog kralježka a nakon vađenja balona u prazan prostor injicira se koštani cement.

Facebook
Twitter
LinkedIn