Spinalna stenoza

Spinalna stenoza znači suženje spinalnog kanala i/ili foramena, kroz koje kralježnicu napuštajo spinalni živci. Prevalencija spinalne stenoze je cca 5 odstotaka, vise od  polovice bolesnika sa stenozom ima značajne tegobe. Sa starenjem se učestalost spinalne stenoze povečava, tako da je poslije 65 godine života najčešči razlog za operaciju lumbalne kralježnice.

Najčešči simptom spinalne stenoze je neurogena klavdikacija, što znači bol u nogama koja se pogoršava sa hodanjem. Tipični bolesnik lakše hoda uzbrdo nego nizbrdo, odgovara mu, da je kod stajanja i hodanja tijelo nagnuto naprijed. Može (ali nije pravilo) se javljati jaka bol u križu. Simptomi spinalne stenoze sa vremenom lagano napreduju. Rezultat operacije je to bolji što krače traju simptomi spinalne stenoze.

Glavni razlozi za operativni zahvat su:

  • Bol u nogama koja spriječava hodanja duže od nekoliko 100 (cca 500) metara i ne reagira na konzervativno liječenje dulje od 6 mjeseci
  • Neurološki poremečaj (pareza mišiča donjih ekstremiteta)

Kirurško liječenje stenoze slabinske kralježnice sastoji od dekompresije – rasterečenja nervnih struktura. Dekompresiju izvodi se uklanjanjem stražnjih dijela kralježaka (lamina). Najčešče pravi se jednostrana laminotomija, pomoču koje se  dekomprimira spinalni kanal i foramne obojestrano sa pristupom samo sa jedne strane. Na taj način očuva se spinozuse, inter te supraspinozne ligamente kao i fasetne zglobove na suprotnoj strani.

Facebook
Twitter
LinkedIn